Pradžia

Sveikatingumo projektas – gerai sveikatai

Gegužės – birželio mėnesiais Ventos muzikos  mokykloje buvo vykdomas Akmenės rajono savivaldybės visuomenės sveikatos rėmimo specialiosios programos skirto finansavimo projektas „Įrodyta: muzika gydo!”.  Visas projekto dėmesys buvo skiriamas vaikų ir jaunimo sveikatos išsaugojimui ir stiprinimui, sveikos gyvensenos įgūdžių formavimui bei ugdymui visuomenėje.

Projekto vizija: savo sveikata besirūpinantys naujos kartos vaikai.

Projekto misija: supažindinti ir išmokyti geros sveikatos palaikymo pagrindų per muziką ir jogą.

Mokslininkų nustatyta, kad muzika daro teigiamą poveikį žmogaus sveikatai ir intelektui įvairiais lygmenimis: fiziologiniu, psichologiniu, socialiniu ir dvasiniu požiūriu. Visame pasaulyje muzika plačiai naudojama kaip relaksacinė, profilaktinė ir gydomoji priemonė. Didelis gyvenimo tempas, stresas, dideli mokymosi krūviai bendrojo lavinimo mokykloje – galimybė formuotis įvairiems nervinio pobūdžio susirgimams. Tačiau meninės išraiškos, jogos pagalba galima harmonizuoti jauno žmogaus dvasinį pasaulį, vidinius išgyvenimus, pagrindinį dėmesį teikiant teigiamų emocijų eksponavimui, kūrybiniam procesui, meninei veiklai. Muzika  ir joga stimuliuoja visas žmogaus biologines funkcijas: skatina teigiamas emocijas, slopina nervine įtampą, ugdo jausmus, formuoja estetinį skonį.

 

 

Savo sveikata rūpintis ypač svarbu skatinti jaunus žmones. Jau dešimtus metus sveikatinimo projektą vykdė didelę patirtį turinti mokytoja Auksė Nainytė. Muzikos terapijos ir jogos metodų pagrindu vykdomą sveikatinimo veiklą teigiamai vertina moksleiviai, jų tėvai, Ventos miesto bendruomenė.

Projekto tikslas – muzikinio sveikatinimo procesas (kūrybinis, relaksacinis, lavinamasis, stimuliuojantysis, emocinis). Uždaviniai – organizuoti aktyvų, naudingą ir turiningą vaikų ir jaunimo laisvalaikį, formuoti sveiko gyvenimo nuostatas, veiklą siejant su joga.

Projekto įgyvendinimo partneriai: Ventos gimnazija, Palangos Stasio Vainiūno meno mokykla ir Mažeikių Vytauto Klovos muzikos mokykla.  Malonu pažymėti, kad į kvietimą dalyvauti muzikos terapijos ir jogos užsiėmimuose gausiai atsiliepė ne tik Ventos gimnazijos abiturientai, bet ir Ventos miesto gyventojai.

Per 20 mūsų mokyklos moksleivių dalyvavo  sveikatinimo stovyklėlėse Šventojoje ir Balsiuose kartu su projekto partneriais. Jų metu dalyviai stiprino tarpusavio santykius, lavino bendravimo ir bendradarbiavimo įgūdžius, mokėsi leisti laisvalaikį kartu, pažinti vienas kitą. Stovyklos veiklos buvo skirtos ne tik pailsėti bei pasidžiaugti atostogomis, bet ir atverti duris į sveikesnį, laimingesnį gyvenimą. Tai  sveikatingumo ugdymo stovyklos. Nors stovyklautojai dalyvavo skirtinguose užsiėmimuose, profesionalių sveikatos mokytojų pagalba stovykloje buvo kuriama draugiška, jauki ir visus dalyvius vienijanti aplinka.  Stovyklų programose buvo numatyta meno, garso, dainavimo terapijos, diskusijos, paskaitos, seminarai bei įvairių rūšių meditacijos, jogos užsiėmimai. Vyko specialios, originalios ir įdomios bendravimo, bendradarbiavimo, sveikos gyvensenos ugdymo programos. Aktyvių ir linksmų loginių žaidimų forma buvo praktiškai mokomos atminties ir susikaupimo gerinimo metodų, streso ir neigiamų emocijų valdymo būdų, sveikos mitybos kultūros, fizinių pratimų, jogos, atpalaiduojančių kvėpavimo pratimų, meditacinės muzikos ir garso terapijos. Projekto dalyviai užsiėmimų metu sužinojo ir išmoko pažinti save, analizuoti savo pojūčius, kontroliuoti emocijas, palaikyti savo energiją, pakilią nuotaiką, girdėti tylą, atsipalaiduoti ir susikoncentruoti. Taip pat buvo mokomasi dirbti grupėje, atverti kūrybinius gebėjimus, nebijoti klaidų, gerbti ir mylėti save bei aplinkinius. Dalyviai, projekto aptarimo metu pabrėžė, jog bendravimo, sveikos gyvensenos mokytis kur kas smagiau žaidžiant žaidimus negu klausantis nuobodžių pamokymų, todėl daugelis iš jų norėtų tokio pobūdžio praktiniuose užsiėmimuose dalyvauti dar ir dar. Tarsi išgirdę, projekto partneris -  Palangos Stasio Vainiūno meno mokykla, vieną ilgąjį spalio savaitgalį pakvietė vėl sugrįžti į sveikatinimo stovyklėlę Šventojoje. Tikimės, jog  šio projekto  dalyviai įtvirtins  praktines sveikos gyvensenos ir sveikatos stiprinimo žinias, pailsės ir tiesiog pabus kartu.

 
Visos teisės saugomos © 2024 Akmenės rajono Ventos muzikos mokykla.
Joomla! yra nemokama programinė įranga, platinama pagal GNU/GPL licenziją.