Pradžia Veikla Mokyklos renginiai Ketvirtoji talentų „Menų mozaika“
Parašė Lilija SMALAKIENĖ   

Ketvirtoji  talentų ,,Menų mozaika“

„Menų mozaika“ kaskart  profesionalesnė...

Kas antrus metus Ventos muzikos mokyklos iniciatyva rengiamas jaunimo festivalis „Menų mozaika“ suburia jaunuosius atlikėjus: grojančius, dainuojančius, šokančius, taip pat  piešiančius, tapančius ar fotografuojančius jaunuosius kūrėjus. Kaskart festivalio dalyvių geografija plečiasi ir net peržengė šalies sienas.  Ir šį kartą  daugiau nei du šimtus dalyvių  sujungė „Menų mozaikos“ idėja.

Kai esi festivalio gerbėjas ir  ištikimas žiūrovas, žinai, ko tikėtis, bet pastebi ir pokyčius.  Juk smalsu, kaip per porą metų išaugo jaunosios „žvaigždės“, smalsu, ką naujo sugalvojo organizatoriai. Praėjusį penktadienį Ventos kultūros namai vėl  šurmuliavo.  Buvo daug žmonių, visuose kampuose skambėjo įvairiausi garsai,  atlikėjai derino instrumentus ir rengėsi pasirodymui. Žiūrovai sukinėjosi tarp eksponuojamų jaunųjų menininkų darbų.  Mažeikių rajono Balėnų pagrindinės, Platelių meno, Viekšnių Vinco Deniušio  meno, Naujosios Akmenės muzikos mokyklų, Žemaičių Kalvarijos Motiejaus Valančiaus, Papilės Simono Daukanto, Ventos,  Akmenės ir Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazijų jaunieji kūrėjai  festivalyje rodė tapybos, grafikos, fotografijos, įvairia technika atliktų darbų, karpinių ir net  animacinį filmą. Tai atskleidė ne tik jų gebėjimus, kūrybiškumą, bet ir ieškojimus, drąsą ir savitą požiūrį.

 

Ypatingą festivalio atmosferą iki koncerto ir per pertrauką  kaitino mažeikiškių pučiamųjų instrumentų orkestro „Griaustinis“ melodijos. O kultūros namų scenoje per tris valandas susidėliojo skambi ir spalvinga, jaunatviška energija įkrauta mozaika. Kad akordeonas iškalbingas instrumentas, įrodė ventiškės  M.Žukauskaitė ir G.Čemalonskaitė, (mokytoja D.Jankuvienė), mažeikiškis J.Vozbutas (mokytoja V.Miklauskienė), akmeniškė R.Petrikaitė (mokytoja R.Šmigelskienė).  O Kauno Vytauto Didžiojo universiteto muzikos akademijos magistrantai V. Nociūtė ir T. Jurkša  virtuoziškai akordeonais papasakojo ištisą istoriją. Viktorija buvusi Ventos muzikos mokyklos mokinė. Ji akompanavo dainuojančiai sesei Austėjai, kurią moko D.Savickienė. Dainų festivalio scenoje buvo įvairių stilių nuo vaikiškų dainelių iki populiarių atlikėjų kūrinių.. Tarp solistų - R.Šulcaitė iš Kuršėnų ( mokytoja I.Jaroševienė) ventiškiai  E. Lileikytė, D.Gurinaitė, D. Mazaliauskas, A. Srūgytė su grupe „Belekuoks“ (mokytoja G.Bučiuvienė), mergaičių vokalinis ansamblis (mokytoja D.Savickienė) ir vokalinis instrumentinis ansamblis iš Tytuvėnų. O  D. Vanagienės vadovaujami jaunieji  smuikininkai  iš „Stebukligo stryko“ net  surepavo dedikaciją festivaliui „Menų mozaika“. Atrodo, kad festivalyje atiduota duoklė visiems muzikos instrumentams: skambėjo fortepijoniniai duetai, grota smuikais, fleitomis ir saksofonais, lietuviškomis kanklėmis ir latviškomis kuoklėmis, o  Ventos muzikos mokyklos liaudiškų instrumentų orkestre - dar daugiau ypatingais istrumentais grojančių. Scenoje ir netikėtas derinys  - su orkestru stepo mokytojo M.Pūrio iš Iecavos mokyklos šokis.  Šokis ypatinga festivalio programos dalis.  Judesių ir žingsnelių viražus scenoje piešė ir tituluoti šokėjai, ir  pradedantys.  Mažeikių sportinių šokių klubo „Spindulys“ šokėjai  A.Lukšaitė ir J.Jankauskas, šiuolaikinio šokio grupė „Blyksnis“ iš Joniškio, akmeniškiai I. Jusytė ir V. Šiurkus bei grupė „Akimirka“ (vadovė N. Milaševičienė), Šiaulių Šokių studija „Tandem“, Ventos kultūros namų sportinių šokių kolektyvas (vadovas  M. Miškauskas), ir stepo šokių grupė iš Latvijos skleidė ypatingą energiją.

Neįmanoma išvardinti visų dalyvių ir jų pasirodymų. Visus vienijo kūrybos ir scenos šventės pojūtis. Festivalis – talentų, įkvėpimo ir pasiekimų šventė. Gabių vaikų, gerų mokytojų ir rūpestingų tėvų bendrų pastangų  rezultatų vainikas tėvynės dabarčiai ir ateičiai. O ketvirtasis  festivalis rodo prigijusią tradiciją. Festivalio dalyviams, mokiniams ir jų mokytojams  padėkojo Ventos muzikos mokyklos direktorė M.Voronovienė. Ji padėkojo ir parėmusiems renginį verslininkams. Savivaldybės švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas V.Juozapavičius pastebėjo, kad festivalio pasirodymai kaskart aukštesnio meninio lygio. Dėmesio festivaliui vis daugiau, nes atvyko ne tik meniniai kolektyvai bei jų vadovai, bet ir ugdymo įstaigų vadovai, palaikymo komandos.

Už turiningą bendradarbiavimą  ir galimybę semtis idėjų padėkojo  Iecavos muzikos ir meno mokyklos  (Latvija) direktorė Z.Andžane – Agarska. Nors vieni pas kitus buvo lankęsi ne kartą, tačiau dabar pasirašyta oficiali bendradarbiavimo tarp mokyklų sutartis.

Festivalis - savivaldybės remiamos jaunimo iniciatyvų ir laisvalaikio užimtumo programos projekto “Vaikas menų sintezėje” dalis.  Ketvirtoji „Menų mozaika“ baigėsi, jau laukiame penktosios.

Nuotraukos iš festivalio.

 
Visos teisės saugomos © 2024 Akmenės rajono Ventos muzikos mokykla.
Joomla! yra nemokama programinė įranga, platinama pagal GNU/GPL licenziją.