Pradžia Veikla Koncertinė veikla Septynios vaivorykštės spalvos
Parašė Lilija Smalakienė   

Septynios vaivorykštės spalvos...

...ir septyni garsai, iš kurių kompozitoriai sudėlioja dermes gražiausiems savo kūriniams. Tada atlikėjai tas dermes pripildo savo talentu, jausmais ir emocijomis. O jau tada klausytojas gauna dovaną išgirsti, pajusti, išgyventi...  Taip vyniojosi mintys  absolvenčių Dominykos Gurinaitės ir Emilijos Lopaitytės koncerte, surengtame Akmenės krašto muziejuje. Jaunosios muzikantės žinomos  kaip „Venta Piano Duo“ fortepijoninis duetas. O jų koncertas „Septynių vaivorykštės spalvų“ pavadinimu buvo kur kas spalvingesnis nei pati vaivorykštė. Dominykos  ir Emilijos fortepijoninis duetas – daugybės nacionalinių bei tarptautinių konkursų laureatas ir diplomantas.  Kasmet jos ne po vieną laureato diplomą ar didįjį prizą į Ventą parveža. Jų mokytojas – Imants Vežuks. Kartu Dominyka su Emilija groja nuo 2015 m. Dominyka ir Emilija šį pavasarį baigia Ventos muzikos mokyklos fortepijono klasę. Nedažnas moksleivis gali surengti rečitalį. Ir ne šiaip iš mokyklos programinių kūrinių. Koncerte skambėjo įvairių epochų bei stilių klasikos bei šiuolaikinių kompozitorių kūriniai fortepijonui, fortepijoniniam duetui. Jei nematytum, kad už fortepijono septintokė ir aštuntokė, galvotum, kad klausaisi profesionalų ar bent jau akademijos absolventų koncerto. Fortepijono klavišai pakluso merginų pirštams, skleisdami tai raminantį garsų srovenimą, tai jų fontanus.  Muzikantės grojo kartu, grojo atskirai. Ir... dainavo. Dainavo solo ir kartu su draugais  ansamblyje „Belekuoks“.

 

 

Ypatingų spalvų koncertui suteikė emocijų pliūpsniai ir nuoširdumo atmosfera. Koncertą pradėjo Emilijos tėtis Marijus Lopaitis, akompanuojant mokytojui Imantui, dainavo apie svajones, apie gyvenimą už vaivorykštės - dainą  iš filmo „Ozo šalies burtininkas“, o koncertą vedė Emilijos sesė.   Koncertas lyg atsisveikinimo dovana už septynerius metus  muzikos mokykloje. Ir baigiamojo egzamino su bendramoksliais nereikės laikyti, jis jau išlaikytas. Tai  patvirtino Ventos muzikos mokyklos direktorė Minifreda Voronovienė, sveikindama atlikėjas ir jų mokytojus. Mergaitės apdovanotos talentais, jos turi palaikančius tėvus, joms pasisekė su mokytojais, sakė direktorė.  Po koncerto daug buvo  nuoširdžiai besidžiaugiančių, besididžiuojančių ir nuoširdžiai sveikinančių.  Didžiavosi ne tik tėvai, broliai, seserys, seneliai, dėdės ir tetos, draugai...  Gražiai atsiliepė Naujosios Akmenės muzikos mokyklos direktorė I.Mikulevič, mokytoja M. Girskienė, Ventos gimnazijos mokytoja D. Baranauskienė, muziejaus darbuotoja S. Saliamanienė ir kiti. Tad pelnytai  jaunosios muzikantės gėlėmis apipiltos.

Jos taip pat negailėjo padėkos bei meilės žodžių fortepijono mokytojui Imantui Vežukui ir dainavimo mokytojai Genovaitei Bučiuvienei, dėkojo savo artimiesiems. Emilija sakė, kad jos mama ne tik mama. „Kai važiuojame į konkursus ji dirba ir vairuotoja, ir gydytoja, ir stiliste, ir psichologe, ir drauge, kai reikia peties nuoskaudai apraudoti...“

Ir Dominyka, ir Emilija  ne tik sėkmingai muzikuoja. Jos  gerai mokosi ir kitų dalykų gimnazijoje. Yra aktyvios ir visur spėjančios. „Kad to laisvo laiko ne kažin kiek ir tėra, - sakė merginos. – Mokykla, muzikos mokykla, namų darbai. Jei konkursai ar koncertai - savaitgaliai užimti.“ Merginos yra  ne tik partnerės prie fortepijono, jos yra draugės.

Konkursai ne tik laimėjimai. Reikia įdėti daug darbo, papildomai mokytis naujų kūrinių. Tačiau tuo pačiu tai ir patirtis, koncertavimo įgūdžiai. Iš to ir susidarė repertuaras  bei galimybė rečitaliui.

Talentas yra Dievo dovana. Emilijos šeimoje su muzika ir seneliai, ir tėtis turi savų sąsajų.  Tačiau mama Diana Lopaitienė sakė, kad Emilijai visada sekėsi su mokytojais. Ir mokyklą lankyti, ir muzikos mokytis Emilija pradėjo Rygoje. Ten sekėsi, o didieji pasiekimai  -  Ventoje.  Ir fortepijono, ir dainavimo.

Dominyka muzikuoja nuo darželio. Besidomintys Ventos muzikos mokyklos renginiais prisimena, kad ji grojo poroje su Gerda.  Dominykos mama Danguolė sakė, kad šeima savo savaitgalius dažnai derina su dukros išvykomis į konkursus, su renginiais, kur Dominykai reikia dalyvauti. Ir tai ne tik laiko kainuoja. Bet šeima niekada negalvojo, kad gali būti kitaip.

Kai susitinka gabus mokinys ir ypatingas mokytojas, turime puikius rezultatus. Mokytojas I. Vežuks sakė, kad  su talentingais mokiniais gera dirbti, tačiau ir atsakomybė didesnė. Jautiesi įpareigotas tą Dievo dovaną auginti.

Džiaugėsi savo mokinių pasirodymu  ir jų dainavimo mokytoja G. Bučiuvienė. Juk ne vienu prizu ar diplomu merginos apdovanotos už dainavimą.

O kaip bus, kai muzikos mokykla jau baigta?  „Trūks konkursų“, - sakė muzikantės. Tačiau  muzika lieka su jomis. Mokysis, dainuos...

 
Visos teisės saugomos © 2024 Akmenės rajono Ventos muzikos mokykla.
Joomla! yra nemokama programinė įranga, platinama pagal GNU/GPL licenziją.