Parašė V.Bogavičius   

Vaikų dainos – Lietuvos gimtadieniui

Gerų emocijų pliūpsnį gavo akmeniškiai, nepatingėję ateiti į Lietuvos gimtadienio – kovo 11–osios šventinį koncertą. Koncertas vyko kitoje nei įprasta salėje. Tradiciškai akmeniškiai per didžiąsias šventes susirinkdavo kultūros namuose. Šiemet tokios galimybės nėra, nes vis nesibaigia kultūros namų remontas. Užtat visus mielai priėmė Akmenės gimnazija.

Eidamas koncertan galvojau, kad, turbūt, laisvų kėdžių nebus. Apsirikau. Ar šiemet taip anksti prasidėjęs pavasaris ir tokia graži saulėta diena išviliojo žmones į gamtą, ar kitos priežastys, tačiau žiūrovų kažin ar buvo daugiau nei koncerto dalyvių. Tiesa, koncertą surengusiųių nemažai susirinko – apie 80.

Niekada nepriversi žmogaus daryti to, ko jis nenori. Liūdna ir graudu man buvo prieš atvykusius svetelius, kad akmeniškiams šventės kaip ir nereikia. Ji tarsi reikalinga tik koncertuojantiems. Būdamas mokytoju, rimtai pagalvoju, kad ir man būtų visai neblogai turėti visiškai laisvą dieną, tačiau, matyt, dar turiu širdyje patriotizmo paminėti šventinę dieną kartu su bendruomene – ne tik iškelti Lietuvos trispalvę prie namų, bet ir nueiti bei pamatyti kažką naujo, išgirsti tai, ko dar neteko girdėti, pasidžiaugti augančiu mūsų krašto atžalynu.

Parašiau liūdną įžangą. Tačiau kitaip negalėjau. Toliau įspūdžius pateiksiu jau mažorine gaida, nes renginys buvo puikus reginys akims, mielas širdžiai.

 

Šventinį koncertą „Dainą širdyje nešu“ pradėjo Ventos muzikos mokyklos solistė Eidmantė Lileikytė, gražiu balsu atlikdama Vinco Kudirkos „Tautišką giesmę“. Birbyne jai akompanavo ventiškis mokytojas Gintautas Jankus, kiekvienam Lietuvos piliečiui privalomą žinoti Lietuvos himną kartu su Eidmante giedojo visi, susirinkę Akmenės gimnazijos salėje paminėti Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dienos.

Reikia pasakyti, kad šis koncertas iš pradžių buvo sumanytas kaip vaikų chorų festivalis. Praktiškai jam nieko netrūko, kad tai, ką išgirdome ir pamatėme, galėtume pavadinti Akmenės rajono jaunučių chorų festivaliu. Kiekvienas kolektyvas atskirai padainavo po dvi jiems labiausiai patinkančias dainas, koncerto finale chorai susivienijo ir nuskambėjo keliasdešimties vaikų traukiamos dainos, dedikuotos savos ir taip mylimos šalelės Lietuvos 24–ajam gimtadieniui. Reikia tikėtis, kad ši graži tradicija Akmenėje prigis.

Pirmasis klausytojams šią kovo 11–ąją akmeniškiams pasirodė saviškių – Naujosios Akmenės muzikos mokyklos Akmenės filialo jaunučių choras, vadovaujamas mokytojos Žydrūnės Kazlauskaitės. Choro vadovė, rudenį grįžusi iš motinystės atostogų, kibo į darbą, suburdama šį žavų kolektyvą. Dieną prieš šventinį kovo 11–osios koncertą ji baigė pasiūti labai gražias žalias pirštinaites, su kuriomis Akmenės vaikai padainavo smagią dainą apie varlytę. Antroji šio choro atlikta daina taip pat puikiai nuskambėjo. O Akmenės jaunučiai atliko žiogo dainą. Tarp choristų yra nemažai lankančių smuikavimo pamokėles, tad daina skambėjo itin įtikinamai, nes griežė ir „žiogeliai“ – jaunieji Akmenės smuikininkai, kuriuos smuikavimo paslapčių moko jų šaunus mokytojas Stanislovas Altukavičius. Chorui akompanavo nepakeičiama Akmenės filialo koncertmeisterė Jelena Paktilytė.

Ventos muzikos mokyklos jaunučių choras, jau turintis įdomų „Čiulkinėlio“ vardą, kaip ir akmeniškių, susikūrė praėjusių metų rugsėjo mėnesį, kai į Ventą atvyko dirbti puiki vokalo pedagogė Donvina Savickienė. Per septynetą gyvavimo mėnesių „Čiulkinėlio“ choras spėjo surengti keletą pasirodymų Ventos ir Papilės bendruomenėms, dalyvavo net tarptautiniame festivalyje „Menų mozaika“. Jaunieji ventiškiai saulėtą kovo 11–osios popietę padainavo apie tai, kad Lietuvoje, kaip dera šios šalies vardui, dažnai lyja. Chorui subtiliai akompanavo koncertmeisteris, Ventos muzikos mokyklos mokytojas Raimondas Dievinas. O koks choro „Čiulkinėlis“ koncertas būtų buvęs be dainos „Grūdu grūdu čiulkinėlį“? Šiai dainai puikiai derėjo įdomus akompanimentas – mokytojų Vidmanto Virbicko ir Gintauto Jankaus birbynių bei mokytojos Dalios Jankuvienės skudučių muzika.

Skambią dainą Ventai atliko šių metų konkurso „Dainų dainelė“ rajoninio ir regioninio etapų nugalėtoja – šauni, drąsi mergaitė Eidmantė Lileikytė, kurią nelengvu, bet įdomiu dainininkės keliu veda Ventos muzikos mokyklos mokytoja Genovaitė Bučiuvienė.

Mokytoja Romena Šimkuvienė į Akmenę atvyko su gražiu jaunučių choro pulkeliu iš Naujosios Akmenės muzikos mokyklos. Rajono centro chorui šis koncertas, kaip ir visiems tądien koncertavusiems, nebe debiutinis. Užtat ir vaikučių dainuojamos dainos skambėjo darniai, laisvai. Choro koncertmeisterė Svetlana Kudžiminskienė švelniai pritarė naujaakmeniškių atliekamoms dainoms – „Iš žodžių“ ir „Šypsenėle, nepabėk“. Įsidėmėjau šio choro sceninį įvaizdį – vaikai sustojo trim eilėm, aukščiausiai stovėję po kaklu ryšėjo geltonos, vidurinėje eilėje – žalios, o žemiausiai stovėjusieji – raudonos spalvos juosteles.

Į dainų puokštę buvo įpintos ir skambios skudučių – unikalių lietuvių liaudies instrumentų melodijos. Mokytoja Dalia Jankuvienė išugdė tikrai gabių skudutininkų kolektyvą. Apie jos skudutininkų pergales įvairiuose konkursuose jau ne kartą esame girdėję. O šį kartą Ventos moksleiviai Akmenės klausytojams paskudučiavo tikrai nelengvus, bet įdomius kūrinius – Jono Švedo „Šok, mergele, kol jauna“ ir Algimanto Bražinsko „Linksmieji muzikantai“.

Naujosios Akmenės muzikos mokyklos Akmenės filiale jaunių choras gyvuoja nuo pat šios mokyklos įkūrimo – nuo 1995 metų. Tik kolektyvo sudėtis metams bėgant vis pasikeičia. O kolektyvui visus 18 metų kūrybiškai vadovauja nepailstančioji mokytoja Izolda Gulbinienė. Kovo 11–ąją akmeniškiai akmeniškiams padovanojo dvi lietuvių liaudies dainas – „Tylūs tylūs vakariele“ ir „Ei, lonkela, lonkela“. Gražiai žiūrėjosi Izoldos Gulbinienės choristės, pasidabinusios baltomis palaidinėmis ir žalios spalvos suknelėmis.

Dainą apie raudonus vakarus padainavo Akmenėje gyvenanti, o Ventos muzikos mokykloje panorusi mokytis Viktorija Kontrimaitė. Viktorijos šiandieninė mokytoja – ilgametę dainavimo patirtį sukaupusi specialistė Genovaitė Bučiuvienė.

Pavasarinės nuotaikos dozę padovanojo neretai Ventos muzikos mokyklos vizitine kortele pristatomas šios mokyklos direktorės Minifredos Voronovienės vadovaujamas tautinių muzikos instrumentų orkestras ne tik todėl, kad atliko Broniaus Mūro kūrinį „Pavasaris“, bet ir todėl, kad muzikavo smagiai.

Orkestras – sudėtinis kolektyvas, nes čia reikalingos kanklės, birbynės, skudučiai. Todėl ir groja orkestre mokytoja kanklininkė Auksė Nainytė, mokytojai birbynininkai Gintautas Jankus, Vidmantas Virbickas, skudutininkus paruošia mokytoja Dalia Jankuvienė. Gaila, kad liaudies instrumentai po truputį jaunuolių tarpe praranda populiarumą. O skambesio reikia. Todėl ventiškiai į orkestrą priėmė ir saksofoną. Norisi tikėti ir linkėti, kad išliktume įdomūs pasauliui, nes tik čia, Lietuvoje turime šiais laikais tikrai ištobulintus liaudies instrumentus – birbynes, kankles, skrabalus, skudučius, ožragius, lumzdelius, tabalus, daudytes...

Ir gerai suprantu, kad vietoje stovėti negalima. Laikai keičiasi. Keičiasi ir jaunuomenės požiūris į muziką. Tai jaučia ir žmonės, rašantys muziką. Neblogas pavyzdys – koncerte nuskambėjęs kūrinys „To genelio genumai“. Ši lietuvių liaudies daina suskambo repo stiliuje. Atliko jungtinės pajėgos – Ventos muzikos mokyklos jaunučių choras „Genumai“ (vadovė mokytoja Genovaitė Bučiuvienė, chormeisteris Raimondas Dievinas, koncertmeisteris Savėlijus Batavičius), choro solistai Kamilė Bumblytė, Tomas Buta, Domantas Mančius ir tautinių instrumentų orkestras (vadovė Minifreda Voronovienė). Choras „Genumai“, prieš įsismagindamas atlikti repo stiliaus dainą apie genelį, padainavo optimistišką dainą „Ankstų rytą“. Šio choro biografija rašoma jau 3 metus, surengta apie 30 pasirodymų rajono bendruomenėse, dalyvauta moksleivių Dainų šventėje „Mūsų vardas – Lietuva“, vykusioje Vilniuje. Kolektyvo repertuare dominuoja pramoginės muzikos kūriniai.

Šventinį skambių dainų koncertą „Dainą širdyje nešu“ užbaigė bendri visų penkių chorų iš Akmenės, Naujosios Akmenės ir Ventos atlikti kūriniai. Dzūkišką dainą „Pelėda“ emocingai padirigavo chrizmatiškasis Ventos muzikos mokyklos mokytojas Raimondas Dievinas, smagią dainą apie jonvabalį jungtinis choras traukė, paklusdamas Naujosios Akmenės muzikos mokyklos mokytojos Romenos Šimkuvienės mostams, dainą „Viešpaties lelija“ padainavo solistė Eidmantė Lileikytė iš Ventos, jai  pritarė kokių šešiasdešimties vaikų choras. Nuostabus reginys gavosi, kai vaikai iškėlė į viršų rankas, kurias puošė visų trijų Lietuvos vėliavos spalvų pirštinaitės. Finaliniam kūriniui dirigavusi ventiškė mokytoja Genovaitė Bučiuvienė paragino žiūrovus atsistoti. Užplūdo šiltas vienybės jausmas.

Nuskambėjus paskutiniams dainos akordams renginio scenarijaus autorė ir puiki vedančioji, Akmenės kultūros namų režisierė Reda Butnorienė tarė: „Džiaukimės, kad šitokią gražią dovaną padovanojo Lietuvai dainuojantys vaikai ir įvertinkime tai ką turime. O turime gražiausią laiką, drąsiausių užmojų ir gražiausių svajonių“. Nuskambėjo ir naujojo Akmenės seniūnijos seniūno Vladimiro Silvaško padėkos žodžiai kolektyvų vadovams, sveikinimai gražios šventės proga – visiems Akmenės gyventojams. Kolektyvus paruošusioms vadovėms įteikta gėlių, vienam iš renginio iniciatorių – mokytojui Raimondui Dievinui padovanota graži žvakidė su degančia žvake.

Akmeniškiai, radę laiko kartu atšvęsti Lietuvos valstybės gimtadienį, iš renginio ėjo tikrai emociškai pakylėti, nes jautriausias sielos stygas suvirpino mūsų mažiausieji, kurie po kelių dešimtmečių toliau kurs Lietuvą savo gražiais darbais, skambiomis dainomis, geromis idėjomis.

Nuotraukos iš renginio (fotografijos S.Batavičiaus).

 
Visos teisės saugomos © 2024 Akmenės rajono Ventos muzikos mokykla.
Joomla! yra nemokama programinė įranga, platinama pagal GNU/GPL licenziją.