Parašė V.Bogavičius   

Tradiciškas ir šiuolaikiškas liaudies instrumentų skambesys

Gražiu renginiu tapo balandžio pabaigoje įvykęs tautinių instrumentų muzikos festivalis „Subatvakaris“. Festivalį inicijavo ir organizavo Naujosios Akmenės muzikos mokyklos kanklių mokytoja metodininkė, liaudies instrumentų metodinės grupės vadovė Loreta Rimkuvienė.

Tautinių instrumentų festivalį surengti buvo daug lengviau, kai sužinota, kad mokytojos L. Rimkuvienės parašytą projektą „Subatvakaris“ Lietuvos kultūros taryba teigiamai įvertino ir skiria finansavimą.

Liaudies instrumentų muzikos propaguotojai ir atlikėjai rinkosi į festivalį „Subatvakaris” puošniuose Naujosios Akmenės kultūros rūmuose. Pasirodė įspūdingas skaičius įvairios sudėties kolektyvų.

„Kaip ir reikėjo tikėtis, daugiausia dalyvių buvo iš Akmenės rajono. Ventos muzikos mokykloje itin didelis dėmesys skiriamas liaudies instrumentams, todėl šiai mokyklai „Subatvakaryje“ atstovavo net 4 meno kolektyvai – kanklių trio, skudučių ir birbynių ansambliai, tautinių instrumentų orkestras (vadovai Auksė Nainytė, Dalia Jankuvienė, Vidmantas Virbickas, Minifreda Voronovienė).

 

Festivalis žavėjo tuo, kad jame liaudies muzika skambėjo įdomiai – ir tradiciškai, ir šiuolaikiškai. Meno kolektyvų vadovai nebijojo eksperimentuoti: eufonija tiko prie kanklių muzikos, roko grupei pritarė kanklės ir skudučiai, skambėjo įdomūs vokaliniai kūriniai, kuriems pritarė tautiniai instrumentai. Lietuviškais instrumentais buvo atlikta ir nemažai pačių mokytojų aranžuotų užsienio autorių kūrinių.

„Subatvakaris“, surengtas Naujojoje Akmenėje, buvo pirmas tokio pobūdžio renginys Akmenės rajone. Organizatoriai jį skyrė Naujosios Akmenės muzikos mokyklos liaudies instrumentų skyriaus 20 – mečiui. Skyriui visus 20 metų vadovauja kūrybinga, iniciatyvi mokytoja, didelė tautinės muzikos propaguotoja Loreta Rimkuvienė. Nuskambėjus paskutiniams festivalio akordams jai padėkojo  Naujosios Akmenės ir Ventos muzikos mokyklų direktorės Irina Mikulevič, Minifreda Voronovienė. Gėlių žiedai, padėkos ir meniški mokytojos Jūratės Stonienės karpiniai bei mokytojos Mildos Kumpikevičiūtės medaliai buvo įteikti visam gausiam meno kolektyvus paruošusių vadovų būriui bei skrabalų virtuozui Regimantui Šilinskui, Naujosios Akmenės kultūros rūmų scenoje įaudrinusiam publiką savo temperamentingu, labai aukšto meninio ir techninio lygio atlikimu.

Valdas Bogavičius, Naujosios Akmenės muzikos mokyklos direktoriaus pavaduotojas ugdymui

Nuotraukos iš renginio.

 
Visos teisės saugomos © 2024 Akmenės rajono Ventos muzikos mokykla.
Joomla! yra nemokama programinė įranga, platinama pagal GNU/GPL licenziją.