Pradžia Veikla Dalyvavimas konkursuose V-asis Žemaitijos etiudų konkursas

Jaunosios Ventos pianistės – virtuozės  Kretingoje.

Kovo 17-ąją dieną, Ventos muzikos mokyklos I.Vežuko klasės mokinės Emilija Lopaitytė, Dominyka Gurinaitė ir Imantė Vežuka, dalyvavo labai įdomiame ir intriguojančiame V – ąjame Žemaitijos krašto etiudų konkurse, kuris vyko Kretingos meno mokykloje.

Kuo įdomus mums šis konkursas? Žodis „etiudas“, turi daug reikšmių ir sąvokų (ir ne tik muzikoje). Tačiau šiuo atveju, „etiudas“ – pjesė pianistinei technikai lavinti. Etiudus kūrė žymūs kompozitoriai savo mokiniams, tai F.Listas,  K.Černi,  M.Moškovskis ir daugelis kitų. Etiudai dažnai skiriami vienam pianistinės technikos (oktaviniai, smulkiosios technikos, intervaliniai) pavidalui tobulinti, bet būna ir mišrios technikos.  Pasak, Kretingos meno mokyklos direktoriaus pavaduotojos  ir konkurso komisijos pirmininkės Danutės Černienės, etiudas – tas pamatas (gamos ir pratimai taip pat) ant kurio statomas visas muzikinis pastatas.

Konkurso formulė labai aiški – kiekvienai klasei  (nuo 2 iki 6) buvo paskirtas atitinkamo lygio etiudas. Komisija sudaryta iš dalyvaujančių muzikos mokyklos mokytojų: komisijos pirmininkė D. Černienė, R.Pukelytė (Kretinga), J.Pakatilytė (Akmenė), I.Tiškienė (Palanga), I.Vežuks (Venta). Pagal konkurso nuostatus, komisijos nariai neturėjo teisės vertinti savo mokinių. Pats konkursas jauniesiems atlikėjams buvo labai rimtas išbandymas – per trumpą akimirką (etiudo trukmė iki 1min.) reikia pademonstruoti viską ką moki: tempas, etiudų štrichiniai ypatumai, dinamika. Nemažiau svarbu ir nugalėti startinį jaudulį ir atlikti etiudą artistiškai muzikuojant.

Ventos muzikos mokyklos auklėtinėms konkursas baigėsi labai sėkmingai. 5 –ųjų klasių grupėje tarp 11 konkursantų, Emilija Lopaitytė pelnė 1 –os vietos, Dominyka Gurinaitė  2-osios vietos laureato diplomus.  Antrokė Imantė Vežuka, aštuoniolikos dalyvių konkurencijoje, pelnė 3 vietos laureato diplomą. Taigi, fantastiškas ventiškių pasirodymas!

Pats konkursas buvo organizuotas labai aukštame lygyje – tiksliai, kaip šveicariško laikrodžio mechanizmas. Jaučiasi organizatorių patirtis ir profesionalumas. O kur dar gražūs prizai (raudoni – moliniai rankų darbo obuoliukai) ir originalaus dizaino diplomai. Bravo Kretingos meno mokyklai!

Nuotraukos iš renginio.

 
Visos teisės saugomos © 2024 Akmenės rajono Ventos muzikos mokykla.
Joomla! yra nemokama programinė įranga, platinama pagal GNU/GPL licenziją.