Pradžia Veikla Mokyklos renginiai Orkestro 20-metis
Parašė J.Smalakienė   

Muzikos tiltai tarp kartų ir žemynų.

Muzikavimas tautiniais instrumentais, mokymas groti jais, kūrinių tautiniams instrumentams kūrimas yra tiltas tarp praeities ir ateities kartų. Taip Liaudies kultūros centro sveikinime Ventos muzikos mokyklos orkestro dvidešimtmečio proga įvardinta orkestro muzikantų, vadovų, pedagogų misija. O Švietimo skyriaus vedėjas, V.Juozapavicius orkestro vadovę M. Voronoviene pavadino šių tiltų  architekte. Tai, ko vadovė su kolegomis išmokė grojančius tautiniais instrumentais vaikus, nusikelia ne tik į ateitį bet ir j užjūrius.

JUBILIEJINIS KONCERTAS. Ventos kultūros namų salė sausakimša. Ir ne veltui. Ventos muzikos mokyklos tautinių instrumentų orkestro jubiliejinis koncertas ypatingai nuotaikingas, nuoširdus, jaudinantis. Diriguojant vadovei M.Voronovienei grojo orkestras ir atskiros instrumentų grupės: kanklininkės, skudutininkai, birbynininkai. Dainavo muzikos mokyklos choras, vadovaujamas G. Bučiuvienės ir R.Dievino, solistai. Jaunatviška energija tryško nuo repo stiliumi choro ir solistų atliekamos liaudies dainos. Smagumo groti scenoje nepritrūko nė akimirkai. Dažnai skambėjo originalus mokytojo ir kompozitoriaus V.Virbicko kūriniai bei aranžuotės, mėgstamos dėl melodingumo, lyriškumo bei jaunatviško temperamento.

 

Jaudinančiai skambėjo ir buvusių kanklininkių I.Kriaučiūnaitės, A. Jokubauskaitės, N. Sungailaitės, D. Noreikytės siurprizas vadovei: pamėgtas kūrinys iš seno orkestro repertuaro. Visi į jubiliejų atvykę buvę orkestro dalyviai taip pat grojo kartu su šių dienų orkestru, tik instrumentus gavo netradicinius. Spalvingas koncerto papildymas - Mažeikių choreografijos mokyklos šokių kolektyvo „Kauškutis“ šokiai.

Ekranuose plaukė archyvinės nuotraukos iš dviejų, dešimtmečių orkestro istorijos. Nuoširdumas ir skaidri nuotaika iš meninės dalies persikėlė ir į oficialesnes kalbas.

Ventos muzikos mokyklos direktorė ir orkestro vadovė M.Voronovienė dėkojo ir gėlėmis apdovanojo kolegas pedagogus, pagerbė visus, rengusius šventinį renginį. Renginį režisavo B.Čiobienė, originaliai sceną papuošė D.Baranauskienė, vaizdų, garso ir šviesų „dirigentai“ -A.Pocevičius, V.Gricius ir D.Rakštys.

SVEIKINIMAI. Padėkas ir nuoširdžius apkabinimus vadovei skyrė buvę orkestro dalyviai, buvę ir dabartiniai mokiniai, kolegos. Rajono meras V.Mitrofanovas padėkos raštus įteikė moksleiviams G.Jankutei, V.Adomauskaitei, I.Joniškiui, T.Užai, R. Bešlovui, M.Ubartui, taip pat padėkomis pagerbė pedagogus V.Virbicką, D. Jankuvienę, G.Jankų, A. Nainytę, D.Baranaukienę. Švietimo skyriaus vedėjas VJuozapavičius perskaitė Liaudies kultūros centro sveikinimą. Gerų įvertinimų orkestrui ir vadovei skyrė Klaipėdos universiteto, Šiaulių konservatorijos atstovai, kolegos iš Akmenės, Naujosios Akmenės, Kuršėnų, Kėdainių, Šiaulių muzikos mokyklų, perduoti 100 muzikos mokyklų sveikinimai. Savivaldybės administracijos direktorius A.Nicius prisiminė muzikos mokyklos direktorių V. Kontenį, subūrusį į kolektyvą šauniuosius pedagogus. Taip pat sveikino rajono tarybos narys M. Nicius, klebonas K.Zybartas, Akmenės gimnazijos direktorė V. Stonienė, choreografė B. Viktoravičiūtė, glėbių sveikinimų sulaukta iš Ventos miesto įstaigų ir bendruomenės atstovų, seniūnės G.Mačiuvienės, bičiulių, artimųjų.

IR KAS LIEKA? Per du dešimtmečius įvairiais tautiniais instrumentais orkestre grojo per 100 vaikų. Kai kurie taps profesionalais, kaip D.Virbickas. Kiti moko naujas kartas, kaip A.Nainytė. Tačiau svarbiau, kad visi jie Šiandien gerbia tautos tradicijas, vienaip ar kitaip puoselėja tautinį muzikinį paveldą, nepamiršta to, ko išmokę. Sveikinimuose, kuriuos orkestro jubiliejaus proga išsakė ar atsiuntė buvę orkestro dalyviai, skambėjo pasididžiavimas, kad mokytasi ir grota orkestre. Buvusi orkestro muzikantė A.Šibaitė, dabar gyvenanti Amerikoje, svajoja į užjūrį nusivežti kankles. Šiaulių konservatorijos pedagogė, žymi kanklininkė ir dirigentė Regina Vaišnorienė sakė, kad tautinių instrumentų mokytojai suriša praeitį su ateitimi. Taip auginama ir puoselėjama lietuvybė. Klaipėdos universiteto docentas V.Alenskas patikino, kad visada bus jauni tie, kas draugauja su muzika.

Akimirkos iš koncerto.

 
Visos teisės saugomos © 2024 Akmenės rajono Ventos muzikos mokykla.
Joomla! yra nemokama programinė įranga, platinama pagal GNU/GPL licenziją.